Monizze wil extralegale voordelen toegankelijker maken voor kmo’s
De Belgische fintech Monizze lanceert met Alix een AI-tool die alle wettelijke informatie over extralegale voordelen ontsluit voor kmo’s en werkgevers. Het bedrijf wil op die manier ondernemingen ondersteunen in het fiscaal optimaliseren van de verloning van hun werknemers.
Monizze is in de eerste plaats bekend als het bedrijf dat de maaltijdcheque digitaliseerde. Dat leverde het bedrijfsleven een pak administratieve vereenvoudiging op, maakte het product goedkoper, alsook toegankelijk voor kmo’s. Later volgden de digitale eco-, cadeau- en cultuurcheque, en in de covidperiode de aankooppremie.
“Met de digitale cheques gebruikten we de IT-technologie van elektronisch betalen om het leven van werkgevers en werknemers te vergemakkelijken”, zegt Jean-Louis Van Houwe, de CEO van Monizze. “Dat is nu opnieuw het uitgangspunt bij de lancering van Alix. Met die AI-getrainde hr-assistent willen we alle wettelijke informatie over extralegale voordelen op een eenvoudige manier beschikbaar maken voor werkgevers. Dat moet ertoe leiden dat ze sneller cafetariaplannen aanbieden, waardoor de werknemers netto meer overhouden.”
40% van kmo’s biedt geen extralegale voordelen
Uit een enquête van Monizze bleek dat 40 procent van de kmo’s geen gepersonaliseerde extralegale voordelen aan hun personeel aanbieden. Vaak doordat ze te weinig geïnformeerd zijn of de materie te complex vinden. Even vaak schermen ze met een gebrek aan tijd en middelen. “Dat zadelt kmo’s in de war for talent met een concurrentienadeel op tegenover grote bedrijven, die wel de kennis en middelen hebben om cafetariaplannen en extralegale voordelen aan te bieden”, zegt Van Houwe.
Daarom ontwikkelde Monizze een AI-tool voor human resources, bedoeld voor zijn bedrijfsklanten. Monizze bedient momenteel circa 70.000 werkgevers, met een focus op kmo’s, die op hun beurt 800.000 personeelsleden vertegenwoordigen. De virtuele assistent Alix beantwoordt alle praktische vragen over verloning en extralegale voordelen die ondernemingen, ongeacht hun omvang of middelen, zich stellen. Bovendien geeft de AI-toepassing een overzicht van de stappen die moeten genomen worden om die in te voeren.
Verschil met ChatGPT
Monizze biedt gratis toegang tot Alix, mee omdat het platform enkel toegang biedt tot officiële en publiek toegankelijke bronnen. “Daarin verschilt Alix van een systeem als ChatGPT, dat ook commerciële bronnen gebruikt, creatiever omgaat met de beschikbare informatie, en daardoor niet noodzakelijk honderd procent accuraat is”, zegt projectmanager Koen Van Mol van Monizze.
“De toegang tot extralegale voordelen vereenvoudigen voor kmo’s staat centraal in de missie van Monizze”, besluit Van Houwe. “Om die doelstelling te verwezenlijken is de toegang tot kennis essentieel. We willen hr-verantwoordelijken en bedrijfsleiders bijstaan bij het vinden van informatie die vaak verspreid zit over talloze wetten. Gemakkelijk een antwoord vinden op hun vragen is een eerste stap om voordelige oplossingen voor henzelf en voor de werknemers te implementeren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Monizze
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Financiële diensten - andere
-
Toegevoegde waarde:
16696336